Kwaliteit

We zien kleurpotloden met een prijskaartje van rond €0,10 cent per potlood en potloden van wel €2,- per potlood. Wat zorgt er nou voor dat sommige potloden zoveel duurder zijn? Uiteraard zijn er meerdere factoren die de prijs van een potlood bepalen. Een van deze factoren is de kwaliteit van het potlood. Het is algemeen bekend dat een potlood van Faber-Castell een betere kwaliteit heeft dan potloden van bijvoorbeeld Bruynzeel. Een belangrijk onderdeel van de kwaliteit is “lichtecht”. Maar wat betekend dit nu precies?

Definitie Lichtecht

Lichtecht is een kwaliteit van een kleur of pigment die aangeeft in welke mate de kleur of pigment wordt beïnvloed door zonlicht. 

Praktijk

Er worden verschillende schalen gehanteerd. Zo wordt er in Amerika de “American Standard Test Measure” gebruikt en in Engeland de “Blue woon Scale”. Een kleurpotlood met een hoge lichtechtheid zal dus beter tegen zonlicht kunnen; oftewel minder vervagen door blootstelling aan zonlicht. Dit verklaard ook waarom veel kunstwerken in musea niet worden blootgesteld aan teveel licht.

Houdbaarheid tekeningen

De houdbaarheid van tekeningen zal dus beïnvloed worden door de kwaliteit van lichtecht. Hieronder een voorbeeld van een Van-Gogh schilderij.

Van-Gogh schilderij

Hieronder zien we een schilderij van Vincent van Gogh, de tuin van Daubigny uit 1890. Waarschijnlijk waren de bloemen op dit schilderij oorsponkelijk rode rozen. Het huis op de achtergrond was waarschijnlijk roze. Van Gogh gebruikte voor het rood Geraniumlak, een verfsoort die slecht lichtecht is.

Lichtechtheid