Het belangrijkste is dat je het meest kan genieten van je kleurboeken of eigenlijk kleuren. Wil je liever ingewikkelde patronen inkleuren of kleur je liever simpele tekeningen. Wanneer je de hobby kleuren voor volwassenen begint vraag je zeker op een gegeven moment af, kies ik voor viltstiften of ga ik liever voor kleurpotloden.

Wellicht denk je dat er niet veel verschil bestaat tussen kleurpotloden en viltstiften echter kan de keuze voor viltstiften of kleurpotloden een zeer groot effect hebben op jouw ervaring als tekenaar. Laten we eerst starten met de verschillen die we kunnen vinden.

kleurpotloden voor volwassenen

Voordeel van kleurpotloden

Uiteraard is er veel informatie te vinden op deze website over kleurpotloden. Toch is het goed om hier nogmaals de voordelen van kleurpotloden toe te lichten. Het eerste wat je direct zult merken als verschil is dat je met kleurpotloden veel beter de intensiviteit van je kleuren kunt bepalen. Vooral als je bijvoorbeeld duurdere potloden gebruikt, bijvoorbeeld Faber Castell Polychromos, kan je vaker over al ingekleurde stukken kleuren. Daarnaast kun je ook direct meer druk uitoefenen waarder de kleur intensiever wordt.  Wel belangrijk dat je zorgt voor goed tekenpapier.

Veel spreken verder van een tedere ervaring wanneer je kleurpotloden gebruikt. De ervaring is als ware een verzachtende ervaring, dit ervaar je toch minder bij viltstiften.


De mindere kanten van kleurpotloden

Ten eerste heeft de vrijheid in het aanbrengen van intensieve kleuren ook een nadeel, namelijk dat zeer intensieve kleuren niet heel makkelijk zijn om te krijgen. Voor een zeer intensieve kleur moet je toch altijd meer druk uitoefenen met het potlood wat betekent dat je ook goed tekenpapier nodig hebt. Daarnaast kan je met de verkeerde techniek je punt breken wat uiteraard zeer zond is, met name bij potloden van meer dan 2 euro per stuk.

  • Zorg voor goed tekenpapier
  • Zorg voor een vlakke en stevige ondergrond

Kies je voor kleurpotloden? Bekijk hier de beste kleurpotloden. Kies je voor viltstiften? Bekijk hier de beste viltstiften

Voordeel en ook meteen het nadeel van viltstiften

Het grootste voordeel is zeker de pure schoonheid van kleurafgifte bij viltstiften. Dit maakt het vaak iets minder uitdagend maar geeft wel prachtige kleuren. Daarnaast zullen viltstiften ervoor zorgen dat elke keer dat je het papier raakt de kleurafgifte bijna hetzelfde zal zijn (veel minder variatie dan bij kleurpotloden). Wil je uniformiteit dan kan je wellicht het beste kiezen voor viltstiften. Kleurpotloden kies je dus met name voor precisie en controle , viltstiften voor uniformiteit en mooie kleurafgifte.

Het nadeel van viltstiften is dat de inkt nat is, kortom je hebt ook bij viltstiften goed papier nodig. Het doorlekken van inkt kan nog een stuk erger zijn dan bij potloden.