Het is uiteraard redelijk eenvoudig om iets te in te kleuren. Het is echter een stuk lastiger om zelf iets nieuws te tekenen of een moeilijk object na te tekenen. Bijna iedereen kan een start maken met kleurpotloden, dat is ook het mooie aan tekenen met kleurpotloden. Toch kan een beginner snel en veel leren van een echte kunstenaar. Kunstenaars hebben potloot technieken ontwikkeld die eenvoudig in praktijk te brengen zijn. Leer de basics!

Er zijn een aantal dingen die je moet weten over kleurpotloden. Het eerste is het merk. Je gaat opzoek naar een merk die bij jou past, een merk waar het gevoel juist bij is. Het beste kun je naar een potloodwinkel gaan en verschillende kleurpotlood merken proberen. Bekende merken zijn Faber-Castell, Derwent en Lyda. Uiteraard zijn de potloden ook online te bestellen. Bekijk ook de beste kleurpotloden (gekozen door kunstenaars). Mijn voorkeur gaat uit naar Faber-Castell potloden.

Verschillende technieken:

  1. Aanbrengen van lagen
  2. Stroken zetten
  3. Mengen van verschillende kleuren
  4. (strakke) lijnen

Techniek 1: Aanbrengen van lagen

Het aanbrengen van lagen is belangrijk in veel kunstwerken. Met een lichte touch, ongeveer 30% druk, kun je jouw lagen opbouwen. De kleur kan vervolgens sterker gemaakt worden met nog een lichte laag (30% druk). Door deze lagen op te bouwen bouw je een steeds sterke kleur op. Vaak kun je wel tot 12 lagen opbouwen voordat je de textuur van het papier verliest. Er zijn uiteraard meer technieken in het aanbrengen van lagen. Meer informatie. 

lagen
Het aanbrengen van lagen kan op verschillende manieren, zie hieronder een paar voorbeelden.

Techniek 2: Stroken zetten

Het volgende punt is welke stroken je gebruikt. Je kunt in rechte stroken of ronde stroken gebruiken. Veel mensen kiezen er niet voor om in rechte stroken te tekenen aangezien dit minder vrijheid geeft in je tekening. 

stroken
Verschillende manieren om stroken op te zetten

Techniek 3: Mengen (blenden) van verschillende kleuren

Uiteraard is het ook mogelijk om kleuren te mengen met elkaar, dit staat ook wel bekend als blende. Door verschillende kleuren te gebruiken kun je kleuren heel mooi op elkaar in laten gaan. Zo kun je bijvoorbeeld met donkere kleuren en lichten kleuren goed gebruiken, begin donker ga dan vervolgens naar licht. Daarbij kun je ook speciale blend potloden hiervoor gebruiken. Hieronder zie je een voorbeeld hoe je kunt blenden met kleurpotloden.

Tip: hoe zachter de potlood hoe makkelijker je kunt blenden. De Prismacolor potloden zijn zeer geschikt om te blenden.

Techniek 4: lijnen zetten (strakke)

Het gebruik van donkere/sterke lijnen kan een kunstwerk zeer mooi maken. Door wat extra druk te zetten op het potlood kan een mooie strakke lijn worden getekend. Wanneer je deze techniek goed ondercontrole hebt zal hij onmisbaar worden.

Voor het zetten van dikke lijnen kun je gebruik maken van zachte potloden, voor het zetten van strakke lijnen gebruik je een hard potlood. De hardheid van een potlood wordt aangegeven met een letter en een cijfer (H of B). 9H potloden zijn het hardst en zijn erg geschikt voor het zetten van strakke lijnen. 9B potloden zijn het zachts en zijn geschikt voor dikke lijnen.

Belangrijkste tip: Oefenen

Uiteraard zoals bij veel nieuwe dingen zal er veel oefening nodig zijn. Het is aan te raden om eerst te beginnen met een goedkope potloden set, bijvoorbeeld die van Bruynzeel. Wanneer je de diverse technieken onder controle hebt kan je een duurdere set aanschaffen.